Ja està tot preparat per les eleccions al Parlament de Catalunya d’aquest diumenge, unes eleccions que arriben en un moment crucial, tant per la crisi econòmica que pateix el país com per l’ambient polític després de la sentència del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut i la posterior manifestació del 10-J.
Aquests últims dies els mitjans de comunicació han copat els seus espais amb informació d’aquestes eleccions, dels candidats, les declaracions, debats, polèmiques, però com sempre, es parla poc de la gran majoria de les propostes de cada partit, i molt menys encara si es tracta de parlar de les intencions de cadascun dels candidats en matèria de la UE i les relacions internacionals.
A aquest post vull fer un recull de les millors propostes dels partits candidats amb representació parlamentària a la darrera legislatura, personalment, les que més m’agraden son les de potenciar els think-tanks (CiU i ERC), crear una Escola d’Afers Internacionals (CiU i PPC, tot i que la ONU ja ha anunciat l’establiment de una seu de la seva Universitat a Barcelona, crec que no és suficient), crear un òrgan de participació de la societat civil que tingui una interlocució amb el Govern en afers europeus i internacionals (CiU i ERC), la política de beques i ajuts per a estades als organismes internacionals (ERC), les propostes relacionades amb l’Anglès (PPC) i la de que l’ajuda per al desenvolupament sigui 100% no retornable (ICV-EUiA). Anem amb el recull, doncs:
- Potenciarem think-tanks, amb vocació i sentiment de treballar pel país i amb voluntat d’esdevenir centres de referència a escala mundial, tot parant atenció a les iniciatives en aquest sentit que ja hi hagi i dotant-les dels mitjans necessaris per situar-les internacionalment amb els paràmetres de qualitati excel·lència que Catalunya mereix.
- Crearem, d’acord i en cooperació amb les universitats catalanes, una Escola d’Afers Internacionals que en el futur ha de poder fornir el Govern de la Generalitat d’experts en política internacional d’alta qualificació.
- CiU aspira, quan les circumstàncies econòmiques ho permetin, a la creació d’un Departament d’Exteriors en la línia de situar Catalunya al món.
- Reforçarem políticament la presència catalana a Brussel·les, d’acord amb el model de les regions europees més avançades i de les nacions europees amb personalitat política semblant a la catalana.
- Crearem la Comissió Assessora de Projecció i Relacions Internacionals de Catalunya, com a òrgan de participació de la societat civil i de personalitats rellevants de diferents àmbits i un perfil internacional.
- Concentrarem totes les competències en polítiques de cooperació, pau i drets humans, actualment disperses per diversos organismes i conselleries, en un únic organisme integrat dins l’àmbit de Relacions Internacionals i Cooperació.
Partit Socialista de Catalunya (PSC)
- Contribuirem a la millora de la formació de la joventut del nostre país, fomentant la cooperació amb universitats i centres de recerca dels països mediterranis, i promovent l’especialització universitària en les relacions econòmiques, socials i culturals entre les dues riberes del Mediterrani.
- Potenciarem l’Institut Ramon Llull en l’àmbit de la promoció de la llengua catalana i de la cultura expressada en català.
- Concertarem amb el sector educatiu programes permanents de sensibilització de les diferents realitats polítiques i socials dels països del sud, amb l’objectiu de fomentar el coneixement i respecte d’altres cultures, i l’educació en valors solidaris.
Esquerra Republicana de Catalunya (ERC)
- Implantar un Departament d’Afers Exteriors que planifiqui, coordini i executi la política europea, les relacions internacionals, la política de pau i drets humans, la cooperació al desenvolupament i l’acció humanitària. Aquest Departament ha de garantir la coherència de polítiques públiques d’acció exterior i establir una coordinació efectiva de les iniciatives i actuacions que implementen els diferents departaments de la Generalitat de Catalunya.
- Continuar defensant el dret del poble sahrauí a exercir el referèndum d’autodeterminació. Denunciar la repressió que pateix per part del Marroc i l’espoli a què es sotmeten el seus recursos naturals.
- Crear el Consell Internacional de Catalunya com a òrgan d’interlocució permanent entre la societat civil catalana i el Govern de la Generalitat. Aquest òrgan hauria de ser garant d’una col·laboració efectiva amb entitats, institucions, consorcis i fundacions que actuen en l’àmbit internacional amb l’objectiu que participin en el desplegament de l’acció exterior de Catalunya, en tant que agents actius de la diplomàcia pública.
- Fomentar think tanks sobre relacions internacionals que permetin generar una cultura internacional i millors especialistes en la matèria.
- Promoure una política de beques i ajuts per a estades d’estudiants i professionals catalans i catalanes a organitzacions internacionals, principalment a Nacions Unides, a institucions europees i a l’àmbit euromediterrani.
Partit Popular de Catalunya (PPC)
- Tenim àmplies institucions dedicades a l’àmbit internacional com el CIDOB o l’Observatori de Conflictes i Drets Humans. Però volem més, volem que Catalunya sigui un centre internacional de pensament en l’àmbit de les relacions internacionals. Per això proposarem a les principals universitats catalanes la creació d’una escola de Relacions Internacionals que ofereixi suport a l’àmplia demanda d’estudis internacionals.
- Introduir com a assignatura obligatòria l’anglès a totes les carreres i als estudis de Formació Professional.
- Firmar un pacte amb els operadors públics i privats de televisió per emetre en anglès subtitulat pel·lícules i sèries com a primera opció a la televisió digital.
- Introduir i generalitzar al canal 33 i al K3 programes en anglès.
Iniciativa per Catalunya Els Verds – Esquerra Unida i Alternativa (ICV-EUiA)
- La societat catalana ha demostrat al llarg del temps la seva preocupació per la situació dels pobles sahrauí i palestí. El Govern de la Generalitat ha de traduir aquesta preocupació en compromís polític, sent solidari amb les seves causes i treballant per la fi de la vulneració del Dret Internacional i els Drets Humans més fonamentals i per l’enfortiment de l’Estat de dret a la Mediterrània.
- El Parlament s’ha de convertir en un espai de debat i decisió política sobre la Unió Europea. Cal que la Comissió d’Acció Exterior i de la Unió Europea debati sobre política europea –sobre els programes de treball de la Comissió Europea, les Presidències de torn del Consell, els principals debats del Parlament, etc.-. Cal, així mateix, celebrar de forma regular sessions plenàries al Parlament sobre el desenvolupament de les polítiques i normatives de la UE a Catalunya.
- El 100% de l’ajuda de la Generalitat ha de ser no retornable i no lligada a l’exportació de béns i recursos del país. La Generalitat es comprometrà a no utilitzar el crèdit com a instrument de cooperació. Modificar la Llei de cooperació internacional de la Generalitat de Catalunya per tal que no es permeti la utilització de crèdits concessius com a AOD.
Ciutadans – Partit de la Ciutadania (C’s) no compta amp propostes relacionades amb l’àmbit europeu o de les relacions internacionals al seu programa polític.
Pingback: Rosa J.C. » Blog Archive » Europa en redes y blogs: pasito a pasito·