L’eterna qüestió del ‘Govern dels millors’

Presa de possessió del M.H. President Artur Mas. Foto: Generalitat de Catalunya

Ja tenim nou President i nou Govern a Catalunya, un nou Govern què, tal i com va dir el propi Artur Mas a campanya, seria el Govern ‘dels millors’, un executiu amb menys Consellers (per allò de l’austeritat en temps de crisi), però amb Currículums brillants.

El propi Molt Honorable President Mas és Llicenciat en Ciències Econòmiques i Empresarials per la Univeristat de Barcelona, la Hble. Vicepresidenta i Consellera de Governació i Relacions Institucionals, és Psicòloga; i d’aquí fins la resta de Hbles. Consellers i Conselleres ens trobem expedients acadèmics de gran nivell:

Boi Ruiz (Salut) Doctor en Medicina i Cirugia i Diplomat en Gestió Hospitalària, Pilar Fernández (Justícia) Cap de la Advocacia de l’Estat a Catalunya, Francesc Xavier Mena (Empresa i Ocupació), és Doctor en Ciències Econòmiques i Llicenciat en Dret, a més de ser professor a ESADE, Andreu Mas-Colell (Economia i Universitats) Catedràtic d’Economia a Harvard, a més de professor d’Economia i Matemàtiques a Berkeley, Felip Puig (Interior) Enginyer de Camins, Canals, i Ports, Ferran Mascarell (Cultura) Llicenciat en Història, Lluís Recorder (Política Territorial i Obres Públiques), Llicenciat en Dret especialitzat en Dret Urbanístic, Irene Rigau (Educació) també Psicòloga a més de mestre i Inspectora d’Educació, Josep María Pelegrí (Agricultura i Medi Natural) un altre Llicenciat en Dret, i Josep Lluís Cleries (Benestar Social i Família) Enginyer industrial, Diplomat en funció general a l’administració pública per ESADE i Diplomat en desenvolupament directiu a l’administració per l’IESE, a més d’una extensa trajectòria al món associatiu juvenil.

A més a més, pel que fan als idiomes, la gran majoria tenen un bon domini d’alguna llengua estrangera, com son els casos del propi President Mas, que parla AnglèsFrancès força bé, o de Pilar Fernández, que parla cinc idiomes, a més d’altres que és de suposar, com Mas-Colell, per la seva experiència a Universitats Americanes.

La formació acadèmica del nou Equip de Govern és inqüestionable, molt diferent als casos que ens podem trobar a altres Governs, com és el cas del Govern de l’Estat, on, per exemple, hi va haver-hi fins fa poc un Ministre de Treball (José Corbacho) qui té com a única formació (si és que la té, no ho he pogut esbrinar) el Graduat Escolar, o el Ministre de Foment, José Blanco, que va deixar els estudis tot començar primer de Dret. També a Governs autonòmics ens trobem casos similars, tot i que quasi tots els Presidents de CCAA tenen títols universitaris, Patxi López va abandonar els seus estudis d’ Enginyeria Industrial i Marcelino Sánchez la formació superior a un Seminari.

I aquí ve la pregunta del milió, la que és i serà sempre una de les qüestions estrella de la opinió pública respecte a la política: És necessària una bona formació universitària per ocupar un càrrec polític d’alt nivell o responsabilitat? Cal que el polític o la política en qüestió, hagi tingut estudis superiors i experiència en el camp del que se l’encomana la responsabilitat/càrrec?

Jo diria que sí, però amb matisos. No tots els grans empresaris tenen una formació acadèmica superior, ni tantsevol grans filàntrops o icones del món dels negocis, com és el cas de Bill Gates (tot i que estudiava a Harvard va abandonar l’Universitat sense finalitzar els seus estudis) o de Steve Jobs (va abandonar la Universitat als sis mesos de començar, pel alt cost que suposava anar a aquesta).  Per tant, els estudis no demostren la capacitat real de les persones, però si s’aprofiten ajuden i molt a desenvolupar aquesta capacitat.

També, d’altra banda, que una persona sigui un prestigiós Metge, Professor, o Jurista, no es pas garantia de que sigui un gran Conseller o Ministre de Salut, Educació, o Justícia.

Però, com he dit, tot ajuda, la formació superior ajuda molt a desenvolupar aptituds i a posar en pràctica els coneixements estudiats, i igual, o diria que molt més encara, ajuda l’experiència pràctica, professional, al camp que gestiones com a polític.

Mariano Rajoy va ser Ministre de Administracions Públiques, després d’Educació i Cultura, d’ Interior, i més tard de Presidència. Elena Salgado va ser Ministra de Sanitat i Consum, després d’Administracions Públiques, i actualment Ministra d’Economia i Hisenda. Veieu normal aquest batlle de carteres?? Jo no pas.

I si, i haurà mil assessors i Caps de Gabinet per a cada Ministre, però crec que el propi polític hauria de ser una persona amb alguna experiència prèvia i/o formació al camp el qual gestiona, potser tot aniria millor, no creieu?

D’altra banda, és important que cada vegada hi hagi més Governs amb gent independent, sense carnet de cap color, i també que aquests Governs es formin amb gent de qualsevol partit, per tal de fer aquest ‘Govern dels Millors’. Aquest cas ho hem vist amb el nou Govern del President Mas, amb quatre independents i un Conseller del Partit Socialista.

La llàstima es que aquí encara estem amb baralles per idioteses com la ‘disciplina de partit’, com està passant en el cas concret del Hble. Conseller Mascarell, que s’ha donat de baixa del PSC i que ha sigut anomenat com un ‘traïdor’ per companys del seu propi partit. Una veritable llàstima fruit, entre d’altres, d’aquest sistema de llistes tancades que patim, fruit, de les idioteses dels nostres partits polítics, però això, serà en un altre post, suposo.

Anuncio publicitario

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s